Durf je te dromen over een beweegtuin?
“Beweegtoestellen in de wijk, wie voelt daarvoor?”, Caspar Hattink van Medisch Centrum IBIS, vraagt zich dat af want hij is zeer gemotiveerd om daar de handen voor op elkaar te krijgen. Zijn slogan is: “gezondheid in de wijk voor jong en oud, samen blijven we in beweging!”
Hij praat met de gemeente en nam de wijkcoach en Lia van Egmond (Platform KKP) mee naar plekken die hem geschikt lijken om beweegtoestellen te plaatsen, op de foto is één daarvan te zien. Lia kwam mee omdat het Platform drie jaar geleden ook een aanvraag voorbereidde voor meer beweegtoestellen in de wijk, er was toen al vraag naar bij oudere bewoners.
Caspar wil ook andere leeftijdsgroepen betrekken.
Hij nodigt wijkbewoners, de gemeente, het jongerenwerk, Platform KKP en AmstelveenSport uit om hier op 25 sept om 16.00 vrijblijvend over te praten, ideeën uit te wisselen, voorzichtig te peilen.
Wil jij hierbij aanwezig zijn? Mail dan naar
Bijeenkomst beweegtoestellen
Datum: 25 sept 2023
Tijd 16.00 – 17.15 uur
Locatie: Lindenpark, IBIS fysiopraktijk
Lia van Egmond (Platform KKP) en Caspar Hattink van Medisch Centrum IBIS op een van de mogelijke locaties
Hoe is het plan ontstaan en wat is een beweegtuin?
Medisch Centrum IBIS zet zich in voor de gezondheid van Amstelveen en doet dat met veel passie en plezier. De afgelopen jaren is Medisch Centrum IBIS zich meer gaan focussen op fysiotherapie in de wijk, mede vanwege de wijksamenwerkingsverbanden die zijn ontstaan in Amstelveen. Hierin werd de vraag van de bewoners naar meer mogelijkheden om te bewegen, maar ook meer begeleiding in het bewegen, steeds duidelijker. Amstelveen heeft al een goed begin gemaakt met de beweegbanken om het bewegen te stimuleren. In samenwerking met het Platform KKP en de buurtbewoners, Participe, AmstelveenSport en de wijksamenwerkingsverbanden, is er nu de wens om binnen de wijk Keizer Karelpark, nog een stapje extra te zetten in de gezondheid! Dit willen we doen middels een beweegtuin. Hierin staan meerdere toestellen en mogelijkheden om te werken aan de kracht, balans, uithoudingsvermogen en coördinatie. De term beweegtuin komt voort uit de wens om dit in een zo groen mogelijk jasje te hijsen. Amstelveen stopt veel tijd en energie in duurzaamheid, waarin gezondheid een groot plekje verdient. De mens beweegt fijner en beter in een groene omgeving en dus is de natuur een groot deel van deze beweegtuin. Er komen beweegtoestellen in te staan voor jong en oud, met beperking en zonder beperking, zodat iedereen kan werken aan de gezondheid. Daaromheen is veel gras, planten, bomen en ander groen erg belangrijk.
Waar komt deze beweegtuin dan?
De beweegtuin kan op meerdere plekken worden opgezet. Een van de plekken waar dit goed uit zou komen is in het Lindepark. Dit ligt achter het gezondheidscentrum Keizer Karelpark waar o.a. Medisch Centrum IBIS, Huisartsenpraktijk Mandjes en de buurtsportcoach zich bevinden. Vanuit hier hebben we een mooie basis om mensen te begeleiden in het bewegen en ervoor te zorgen dat de bewoners uiteindelijk zelfstandig gebruik kunnen maken van de beweegtuin en kunnen werken aan de gezondheid! Op de foto’s zie je de locatie aangegeven via google maps. Op de grasvelden in het middenpark is veel ruimte om de beweegtoestellen neer te zetten zonder dat er plaats moet worden gemaakt en moet worden gesnoeid in het groen. Daardoor bewegen we al meteen tussen de bomen en het groen in en is het makkelijk bereikbaar voor zowel de buurtbewoners als voor de begeleiders. Een andere optie is de vervanging van het speeltuintje bij de Plesmansingel. Dit speeltuintje ligt wellicht op een wat misplaatste locatie vanwege de leeftijdsgroep in de buurt. Er zijn geluiden dat er vaak overlast is en dit zou kunnen worden verholpen door er een locatie met maatschappelijk doeleinde te plaatsen. Wellicht kan een deel van het speeltuintje blijven voor de jongere doelgroep en kan het worden aangevulde met beweegtoestellen voor jongeren en ouderen?
Voor wie is deze beweegtuin dan eigenlijk?
De beweegtuin komt op een openbare plek te staan, waardoor de beweegtuin toegankelijk is voor iedereen. Zo kan er gebruik van worden gemaakt door alle leeftijden. In de praktijk merken we dat bewegen voor iedereen is en de leeftijd barrières doorbreekt. Of je nu jong of oud bent, bewegen is altijd goed voor je en is op deze manier vrij toegankelijk voor iedereen! Lekker makkelijk te bereiken voor de bewoners in de buurt.
Wat doen we met die beweegtuin?
Bewegen natuurlijk! Zoveel en zo vaak mogelijk om super fit te worden. Iedereen is welkom om te komen sporten, trainen, bewegen en elkaar te ontmoeten. De buurtsportcoach is om de hoek en kan de mensen goed adviseren over welke begeleiding de bewoners hierbij kunnen krijgen. Zo heeft AmstelveenSport de wens om hier een sportuurtje te organiseren en wil Medisch Centrum IBIS de fysiofit groepen hier houden. Uiteindelijk de bedoeling dat iedereen weet hoe je zelfstandig goed kan sporten op deze faciliteiten en je eigen gezondheid in de hand hebt.
Waarom een beweegtuin?
Bewegen verbindt de mensen op een manier zoals niets anders dat doet. Samen aan je gezondheid werken is iets bijzonders en zorgt voor een goed band met elkaar. Ook is het de perfecte manier om nieuwe mensen in de buurt te ontmoeten en voor elkaar te kunnen zorgen. De bevolking wordt steeds ouder en dat zorgt voor een uitdaging op het gebied van gezondheid. Sinds het zorgakkoord is getekend zijn er veel plannen om de zorg in de ziekenhuizen te beperken en komt er meer druk op het sociaal domein. We moeten dus met elkaar voor elkaar zorgen. Om preventief aan de slag te gaan is bewegen de beste optie, maar ook in geval van ziekte is bewegen het beste medicijn! In een beweegtuin als deze komen jong en oud bij elkaar. We kunnen van en met elkaar leren en we houden elkaar op deze gemotiveerd.
Veiligheid in de buurt
Voor een project als dit is veel voorbereiding nodig. Helaas wordt een speeltuin of andere openbare plekken niet altijd voor de juiste doeleinden gebruikt en kan het voor overlast zorgen. Daarom worden er verschillende partijen betrokken bij dit project om de beweegtuin ook echt voor het bewegen te gebruiken. Zo zal er bij de vergaderingen over dit plan grondig worden overlegd met de BOA’s, de wijkagent en stichting jongerenwerk. Wellicht is er al een buurtwhatsapp waar gebruik van kan worden gemaakt bij overlast en kan er tijdig worden ingegrepen?
Financiering van de beweegtuin
Enthousiast? Zo’n mooie beweegtuin kost helaas ook veel geld. Er is een financiering aangevraagd bij de gemeente via het sportakkoord voor een beweegbank. Dit is al een mooi deel als dit goedgekeurd wordt. We willen natuurlijk een zo mooi mogelijke tuin. We zijn ook al in overleg met de gemeente om te kijken wat er nog meer mogelijk is. De Rabobank heeft soms mooie acties om buurt initiatieven te financieren, hier moet dan wel op gestemd worden. Als het zover is, stemmen jullie dan ook!? Verder kunnen we sponsors goed gebruiken, wellicht een inzamelingsactie houden of crowdfunding starten? Ideeën zijn altijd welkom!
Contactgegevens: Caspar Hattink
Alvast dank voor jullie steun en enthousiasme