Dekselse meiden

Vrouwen om jaloers op te zijn. Het huisvrouwen koor uit Uithoorn en omgeving.
De reden hun " heerlijke ondeugende" en onbevangen manier van zingen en toneel spelen.
Het geheel stond onder leiding van accordioniste Louise Prins.
Het was het een top optreden j.l donderdagavond in de Kastanjeflat dat georganiseerd werd door Participe - Anja Ulkeman - als dank aan alle vrijwilligers.
Zie de foto's.
De vroege avond begon met een borreluurtje en een 1e optreden - Zo'n twintig vrouwen deden hun opwaching in kleurige jassschorten compleet met hoofdoeken en..... zwaaiende stofdoeken.
De liedjes waren soms bekende meezingers maar ook liedjes met een boodschap.
Na een heerlijke 3 gangen maaltijd - wat een verwennerij - volgde een 2e optreden.
Er kwamen twintig ondeugende " Nonnen " opdraven met opnieuw een geweldig optreden van bekende en onbekende liedjes. Het was een TOP avond met zeer veel plezier voor alle aanwezigen en daarvoor aan de organisatie: ALLE HULDE !!!

plezier op Klaan 2plezier op Kastanjelaan 1

Team ED activiteiten in Keizer Karelpark

ED Atelier (creatief aan de slag)
In samenwerking met het Platform Keizer Karelpark
Dinsdag van 13 tot 15 uur
Ateliers 2005, Farmanlaan
Contactpersoon: Lia van Egmond

De Tafel van ED (lunch)
Contactpersoon: Richard Schulte Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Donderdag van 12:30 tot 14:15 uur
MOC , Lindenlaan 75

De nieuwe coördinator, Ineke Lindeman, zal in januari het stokje overnemen.
Meer informatie of vragen?
Mail Edwin Peters (interim) Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 06 2803 5656

 Foto afscheid Eric met Marijn

Oip de foto: Afscheid van Eric Bolhoven, coördinator Team Ed.

Oranje verlichting tegen geweld jegens vrouwen

Amstelveen vraagt opnieuw aandacht voor geweld tegen vrouwen tijdens de internationale campagne Orange the World. “We houden dit thema onder de aandacht”, zegt wethouder Floor Gordon. “Dat is helaas nog hard nodig.”

De wethouder gaf maandag een toespraak bij het Raadhuis en liep vervolgens in een oranjestoet naar het kunstwerk Whispering Seaweed van kunstenaar Margot Berkman op het Keizer Karelplein. Het kunstwerk werd door de wethouder klokslag 17.30 uur oranje aangelicht.

Thema
Het thema in Nederland is dit jaar ‘Veilig, overal en altijd’. “Het gaat om meer dan fysiek geweld achter de voordeur of vrouwenmoord”, licht Gordon toe. “Geweld tegen vrouwen kan ook intimidatie zijn, tijdens het uitgaan, op de werkvloer, online of in de sportschool. We mogen nooit wegkijken als we hier getuige van zijn”, vervolgt de wethouder. “Spreek je uit!”

Medestanders
Gordon roept Amstelveners op naast haar te staan in de strijd tegen geweld jegens vrouwen en meisjes in hun dagelijks leven. “Als iedereen medestander wordt, dan kunnen we met z’n allen geweld de wereld uit helpen. Iedereen kan bijdragen: individuen, professionals, organisaties, bedrijven en overheden.”

Cijfers
Wereldwijd heeft 1 op de 3 vrouwen te maken met fysiek, psychisch en/of seksueel geweld, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Volgens Rutgers krijgt in Nederland 53 procent van de vrouwen te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het Ministerie van Volksgezondheid meldt dat 1 op de 5 Nederlandse vrouwen met partnergeweld te maken krijgt.

Orange the World
Orange the World is de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. De campagne vindt ieder jaar plaats van 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, tot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag. De dagen daartussen zijn de 16 Dagen van Actie. Inmiddels worden in meer dan honderd landen in deze periode gebouwen of andere objecten oranje uitgelicht, en worden debatten, tentoonstellingen, demonstraties en allerlei andere activiteiten georganiseerd.

oranje-kunst
orange-wijkcoaches
orange-speech-floor

Wijkbewoner in beeld

Iedere maand trekt Hans Zwaan met zijn camera er op uit om een wijkbewoner te fotograferen bij zijn/haar lievelingsplek. Deze keer is het de beurt aan de vriendelijke Stephen M.B. Fernandes (42)
Stephen , geboren op Kaapverdië, woont nu al zo’n 2 jaar in de Ambrosiuslaan. Hij woont hier met zijn Nederlandse vrouw en hun 2 kinderen.

Dolfijnen: Stephen werkte in de toeristenbranche op Kaapverdië. Tijdens een boottrip op een zeilschip, ontmoette Stephen zijn toekomstige vrouw. Kijkend naar de dolfijnen sloeg de vonk over. In de corona tijd ging het slecht met de toeristenbranche. Stephen en zijn vrouw besloten toen, om samen met hun 2 kinderen, naar Nederland te gaan. Hij heeft er geen spijt van gekregen! Ondanks het weer hebben ze het hier naar hun zin.

Loopafstand: Stephen vindt het fijn wonen in deze buurt. “We hebben fijne buren. De kinderen gaan naar een goede school in de buurt. Mijn zoon (7) voetbalt bij de voetbalclub en mijn dochter (4) gaat naar de turnclub. De winkels zijn dichtbij. Je kan alles lopend doen”.

Buurtborrel: Laatst heeft de buurt een buurtborrel gehad. Stephen vond dat een mooie gelegenheid om kennis te maken met de andere buurtbewoners. Zijn vrouw heeft ook meegeholpen met de organisatie.
Als het aan Stephen ligt, zou hij wel vaker een buurtborrel willen hebben: “Ik vind het een mooie gelegenheid om je buren beter te leren kennen en het is gezellig”.

Speelplek: Het voetbalveldje en de speeltuin (foto) bij de Ambrosiuslaan is voor mij een speciale plek. Mijn kinderen spelen hier graag. Mijn zoon voetbalt hier regelmatig en mijn dochter speelt graag op de toestellen. Het is ook prettig dat het dichtbij is.

Stephen 2

Activiteiten voor de jeugd in de kerstvakantie

Aveen sport luchtkussen Jungle Stormbaan | Wedstrijdbad zwembad De Meerkamp

Zwembad De Meerkamp heeft in de kerstvakantie aangepaste openingstijden. Eerste kerstdag, maandag 25 december en tweede kerstdag, dinsdag 26 december is het zwembad gesloten. Elke dag is er extra veel recreatiezwemmen in alle baden en kun je in het wedstrijdbad van de duikplank.

In het wedstrijdbad ligt elke middag vanaf 12:30 uur tot 16:00 uur de supergave Jungle Stormbaan, waar je op kunt rennen, kruipen, springen en vervolgens via de glijbaan in het water kunt plonsen.

Kaartjes voor het zwembad koop je eenvoudig online in de webshop.

Woensdag 3 januari | LuchtkussenFestival | Ben Goudsmithal

Woensdag 3 januari van 10:00 tot 16:00 uur is er in de Ben Goudsmithal weer een nieuwe editie van het LuchtkussenFestival. Ook deze keer staat de Ben Goudsmithal vol met luchtkussens. Het LuchtkussenFestival is voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Er zijn speciale luchtkussen voor 4 & 5 jarigen en vindt plaats in de Ben Goudsmithal, Sportlaan 29, 1185 TB Amstelveen (tegenover het Amstelveen College). 

Tickets
Een ticket kost € 4,- online en € 5,- op de dag zelf aan de deur. Je koopt een ticket voor een specifiek tijdslot. Let op aan de deur is beperkte verkoop (vol=vol). Een ticket koop je alleen voor je kind; ouders kunnen gratis naar binnen.

Koop hier je ticket voor het Luchtkussenfestival van 3 januari 2024

Donderdag 4 januari | PeuterFestival | Beweegbox & Turnhal

Donderdag 4 januari 2024 organiseren wij van 09:30 tot 12:30 uur het PeuterFestival in de Beweegbox en Turnhal. Tijdens het PeuterFestival zijn er allerlei leuke activiteiten voor peuters. Ze kunnen naar hartenlust springen op de springkussens, klimmen en klauteren over de obstakels en rollen op de matten. Het Peuterfestival is voor kinderen van 2 t/m 4 jaar en vindt plaats in de Beweegbox & Turnhal, Sportlaan 29 (tegenover het Amstelveen College).

Tickets
Tickets kosten € 4,- online en €5,- op de dag zelf aan de deur. Een ticket koop je uitsluitend voor het kind, ouders/begeleiders mogen gratis naar binnen.

Koop hier je ticket(s) voor het Peuterfestival van 4 januari 2024

Donderdag 4 januari | IJshockey clinic | Jaap Eden IJsbaan

Doe mee met de ijshockey clinic onder leiding van oud-ijshockeyinternational Ron Berteling op de Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam op donderdagmiddag 4 januari vanaf 14:00 uur. AmstelveenSport laat in samenwerking met Jongerenwerk, jongeren kennismaken met ijshockey. Tijdens de clinic leer je beter ijshockeyen / schaatsen en je krijgt tips van de beste ijshockeyer van Nederland. Jongeren tussen 12 en 18 jaar kunnen meedoen. Aanmelden via de website van AmstelveenSport.

Vrijdag 5 en zaterdag 6 januari | 11:00 - 16:00 uur | VR Snorkelen | Wedstrijdbad zwembad De Meerkamp

Ervaar een wonderlijke wereld terwijl je snorkelt
Op vrijdag 5 & zaterdag 6 januari kun je komen VR snorkelen in het wedstrijdbad. De vloer gaat omhoog tot ongeveer 1 meter diepte zodat je kunt staan. Je krijgt een VR snorkelbril op en je avontuur begint.

Tussen 11:00 en 16:00 uur kun je telkens 5 minuten snorkelen in één van de drie werelden: Sea World, Shark Attak en Space. Je kunt zo vaak meedoen als je wilt. In het zwembad ligt een intekenlijst waarop je je plek kunt reserveren. Vol=Vol. Voor iedereen met minimaal een A diploma. Je betaalt alleen een toegangskaartje voor het zwembad. Meedoen aan VR snorkelen is gratis.

Tickets
Koop je kaartje voor het zwembad eenvoudig online via de webshop.

Vrijdag 5 januari 2024| 19:00 - 21:00 uur | Golfslagbad zwembad De Meerkamp

Op vrijdagavond 5 januari maken we van zwembad De Meerkamp een supergave Nieuwjaars disco. Zwemmen wordt zo nog leuker en hoe kun je je week beter afsluiten dan swingend en zingend? Je kunt samen met je vrienden en vriendinnen helemaal los gaan in het golfslagbad. Samen maken we er een groot feest van, super gezellig en ook nog eens sportief.

Wil je graag komen discozwemmen?
Discozwemmen is voor kinderen tot 12 jaar. Heb je geen A-diploma, dan is het verplicht om onder begeleiding van een volwassene (18+, die zwemvaardig is) het water in te gaan. De begeleider van een kind koopt ook een ticket (ook als je niet komt zwemmen).

Tickets
Koop je kaartje eenvoudig online via de webshop.

Meer informatie

Voor meer informatie stuur een mail aan de buurtsportcoach Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 088-8585104

Snertwandeling AmstelveenSport, 12,19 & 26 januari 2024

Winters geluksmomentje
Wandelen is heerlijk, ook in de winter. Kleed je goed aan en ga naar buiten. Een stevige wandeling in de frisse buitenlucht is verfrissend en geeft nieuwe energie! Doe in januari mee met de snertwandeling in Amstelveen. We vertrekken telkens vanaf een ander wijkcentrum. Na de wandeling van ongeveer een uur warmen we op met een heerlijke kop snert in het wijkcentrum.

Snertwandeling
Tijdens de snertwandeling wandelen we op drie vrijdagen in januari telkens ongeveer een uur en eten aansluitend met elkaar een kop snert (erwtensoep). Wandelen is niet alleen goed voor je, het is ook heel gezellig. Zowel tijdens het wandelen als het snerteten kun je met de andere wandelaars in gesprek. De snert wordt telkens op de dag zelf vers gemaakt in het wijkcentrum door de vrijwilligers van Participe.

Begeleiding
De buurtsportcoach begeleidt de wandelingen en de vrijwilligers van Participe zorgen voor de snert (ze maken zowel vegetarische- als niet vegetarische snert).

Loop je mee?
Drie vrijdagen in januari: vrijdag 12, 19 en 26 januari 2024 van 11:00 tot 12:00 uur wandelen en aansluitend van 12:00 tot 12:30 uur snert eten

Vertrekpunten om 11:00 uur
Vrijdag 12 januari: Wijkcentrum Alleman, Den Bloeyenden Wijngaerdt 1
Vrijdag 19 januari: Wijkcentrum De Bolder, Groenhof 140
Vrijdag 26 januari: MOC Gebouw, Lindenlaan 75

Kosten
€ 2,- per persoon voor de wandeling (te voldoen bij de buurtsportcoach op de dag zelf).
€ 3,- voor een kop snert (te voldoen in het wijkcentrum).
Je kunt er ook voor kiezen om alleen te wandelen.

Meer informatie
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel.: 088 – 8585104

 Aveen sport 002

foto: AmstelveenSport

Tip van ouderenadviseur voor wijkbewoners met een laag inkomen

Mogelijk is de gemeentepolis aantrekkelijk voor u!

ouderenadviseur

Gemeentepolis

-          De inwoner krijgt van Zorg en Zekerheid korting op de premie

-          De gemeente betaalt mee aan de premie (bijdrage gemeente)

-          Keuze uit verschillende betaalmogelijkheden om de premie en eigen risico te betalen

-          De inwoner krijgt uitgebreide vergoedingen voor tandarts, fysiotherapie, orthodontie en brillen

-          Er is geen wachttijd: de inwoner kan meteen de vergoeding gebruiken

-          Zorg en Zekerheid neemt huidige behandelingen over

-          Zorg en Zekerheid kijkt niet naar leeftijd of gezondheid. Iedereen is welkom logo participe

Er is keuze uit 2 verzekeringen

-          Zorg Zeker Polis + AV-Gemeente Standaard        

-          Zorg Zeker Polis + AV-Gemeente Top                  

Zijn er weinig zorgkosten? Dan is de AV-Gemeente Standaard een geschikte keuze.

Zijn er veel zorgkosten? Overweeg dan om te kiezen voor de AV-Gemeente Top.

 

Op de website www.gezondverzekerd.nl/amstelveen staat alle informatie over beide pakketten.

Weten of er recht is op de Gemeentepolis? Neem dan contact op met het Amstelveenloket via telefoonnummer (020) 540 49 11 of per e-mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zorgtoeslag

Zorgtoeslag is een bijdrage van de Belastingdienst in de kosten van de zorgverzekering.

Via www.belastingdienst.nl/toeslagen kunt u zien of de inwoner recht heeft op zorgtoeslag en hoe u deze aanvraagt. In 2024 is de hoogte van de zorgtoeslag per maand maximaal € 127 voor alleenstaanden en € 243 voor gezinnen met toeslagpartners.

Meer weten of hulp nodig?

Mensen met vragen over de Gemeentepolis en de vergoedingen kunnen bellen met Zorg en Zekerheid, op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur: telefoonnummer 071- 5 825 825.

Ook zijn zij van harte welkom tijdens één van de lokale inloopspreekuren:

Datum

Tijd

Locatie

dinsdag 21 november 2023

09:30 - 12:00 uur

Financieel Café, Ontmoetingscentrum de Meent

woensdag 29 november 2023

09:30 - 12:00 uur

Financieel Café, Wijkcentrum Alleman

maandag 4 december 2023

10:00 - 13:00 uur

Raadhuis Amstelveen

Belangrijk om te weten: geïnteresseerden moeten hun BSN-nummer, bankrekeningnummer en het polisblad van uw huidige zorgverzekering meenemen naar het spreekuur als zij direct willen overstappen.

De Sinterklaasintocht start in onze wijk!

Op zaterdag 18 november komt Sinterklaas met zijn Pieten aan in Amstelveen. Met dank aan Amstelveenz ziet u hieronder het tijdschema.
• 10:30 Sint vertrekt vanaf de Sportlaan
• 10:35 Aankomst bij de van der Hooplaan
• 10:40 Aankomst rotonde Lindenlaan
• 10:50 Aankomst bij kruising Lindenlaan - Keizer Karelweg
• 11:00 Aankomst kruising Keizer Karelweg – Handweg
Sinterklaasintocht Amstelveen 2023
Overgenomen voor u uit Amstelveenz ziet u hieronder het tijdschema.
• 10:30 Sint vertrekt vanaf de Sportlaan
• 10:35 Aankomst bij de van der Hooplaan
• 10:40 Aankomst rotonde Lindenlaan
• 10:50 Aankomst bij kruising Lindenlaan - Keizer Karelweg
• 11:00 Aankomst kruising Keizer Karelweg – Handweg
• 11:10 Aankomst in het Oude Dorp
• 11:20 Aankomst Amsterdamseweg – Molenweg
• 11:35 Aankomst Graaf Albrechtlaan - Keizer Karelweg
• 11:40 Aankomst Graaf Albrechtlaan - Rembrandtweg
• 11:50 Aankomst Rembrandtweg - Mr. G. Groen van Prinsterenlaan
• 12:00 Aankomst Stadsplein: de burgemeester en kinderburgemeester heten Sinterklaas welkom op het Stadsplein. Daarna maakt de Sint een rondgang langs het publiek.
Programma op het Stadsplein
Wachten op de Sint saai? Niet op het Stadsplein: daar zijn de hele ochtend geweldige optredens te zien. Vanaf 11:00 uur treden Dansschool Buenting en de dansgroep van de Schakel op. Om 11:30 geven de acrobaten van Bram & Friends een spetterende show. En DJ Piet draait heerlijke plaatjes.
Glutenvrije Pieten

In de stoet lopen ook twee glutenvrije Pieten mee. Je herkent ze aan hun groene pakken met speciaal logo.

sint 002

Colleges: Biologie van de klimaatverandering in het MOC

Stichting Oude Geleerd Jong Gedaan (OGJG) laat jonge wetenschappers in spe colleges verzorgen aan senioren. Participe heeft ze weten te strikken voor een reeks van vier colleges van elk een uur in het MOC-gebouw.

Collegereeks:

Biologie van klimaatverandering; het leven in een veranderende omgeving

Door: Arthur Bijl, student filosofie en biologie

De reeks bestaat uit vier op zichzelf staande colleges.

  • Het eerste college heeft de titel 'Verandert het klimaat?' We nemen de basis van mens veroorzaakte klimaatverandering onder de loep en sluiten af met een mythe die verteld wordt over klimaatverandering. Vragen die aan bod komen zijn: Wat is het klimaat? Verandert het? Waardoor? Merken we er iets van? Als voorbeeld zullen we naar onze ervaringen in Nederland kijken.
  • Tijdens het tweede college, 'Wat kunnen planten en dieren ons vertellen over het klimaat?', neem ik u mee naar de Nederlandse lente met de pimpelmees, de korstmossen opmars, jaarringen van bomen en de koolstofatomen in bomen en koralen. Zijn er veranderingen te zien in deze voorbeelden? En wat zijn de oorzaken daarvan? En hoe staat het met de ijsbeer?
  • Het derde college, genaamd 'Problemen in het planten en dierenrijk', richt zich op de nare gevolgen van klimaatverandering. Uitstervingen, koraal dat verbleekt en toegenomen concurrentie. Welke invasieve soorten hebben wij in Nederland? Zijn er al uitgestorven dier- en plantensoorten door klimaatverandering? Merken wij als mensen dit ook?
  • In het laatste college, 'Oplossingen', bespreken we de verschillende manieren waarop biologie of biotechnologie kan helpen om de gevaren van klimaatverandering tegen te gaan. Zo komen we aardappels tegen welke bestand zijn tegen zilte grond, planten we bomen en voeren we plankton. Hoeveel helpen deze oplossingen? Kunnen wij zelf ook oplossingen uit de biologie toepassen? En wat zijn de kosten?

 

college

Ondernemer in de wijk: Jaap Buijs

Jaap Buijs is de eigenaar van het enige café in de wijk Keizer Karel park: café The Pub.
Als caféhouder hoort en ziet hij veel van wat mensen in de wijk bezig houdt. Hij is van mening dat een café eigenaar een sociale rol heeft en een luisterend oor kan bieden.

Jaaps roots liggen in Keizer Karelpark, op de Zwingliweg. Zijn jeugdjaren vulde hij met buiten voetballen en af en toe een frietje eten bij de snackbar die nu mister ED heet en bij The Pub hoort.
Jaap begon zijn carrière als beroepsmilitair bij de koninklijke marechaussee. Hij nam zijn werk serieus, maar na ruim 5 jaar had hij genoeg gezien.
Op zoek naar een nieuwe uitdaging belandde hij in Spanje. ‘Toeval bestaat niet’ zegt men en zo kwam Jaap al zoekende naar werk in Spanje een dame uit Amstelveen tegen. Haar man, eigenaar van drie discotheken, was op zoek naar een DJ. Bij deze, gevonden! Jaaps hobby was namelijk plaatjes draaien, en nu kon hij van zijn hobby zijn werk maken. Een nieuwe carrière was geboren en wel in Spanje.
Na 3 jaar draaien, vinyl verkopen en een teruglopende dollar, begon hij zijn vrienden uit Nederland te missen en keerde hij terug naar Amstelveen. Zittend aan de bar van The Pub ontmoette hij iemand die personeel zocht in de schoonmaakbranche op Schiphol. Jaap, niet bang om de handen uit de mouwen te steken, zei hij gelijk ja en begon onderaan de ladder in het bedrijf. Al spoedig werd hij voorman en daarna planner van 150 man. Dat Jaap van aanpakken weet, blijkt ook uit het feit dat hij naast deze baan om half vijf ’s ochtend begon met schoonmaken in The Pub. In zijn vrije uurtjes haalde hij zijn middenstandsdiploma en café-vakbekwaamheid. Alsof het in de sterren geschreven stond, zocht The Pub kort daarna een barkeeper met de juiste horeca papieren.
De papieren had hij dus en het lijntje met The Pub was er, hij was dus ‘the perfect man for the job’. Na twee jaar werken in loondienst, startte hij meerdere eigen horeca gelegenheden in de omgeving en werd hij mede eigenaar van The Pub.
Sinds 2018 is Jaap de officiële eigenaar. Hij zag potentie in de zaak en heeft ervan gemaakt wat hij voor ogen had: een café voor jong en oud.

Jaap omschrijft zichzelf als allrounder, hij weet van alles wat en houdt van de diversiteit tussen mensen. Op die manier heeft hij zijn weg gevonden in de horeca, zegt hij. Jaap is van mening dat je als café eigenaar een sociale rol hebt. Je bent gastheer voor de mensen en moet open staan voor hen. Zeker wanneer het wat minder druk is in de zaak, vindt hij het belangrijk aandacht te besteden aan zijn klanten. Hij probeert daarbij een luisterend oor te bieden aan iedereen die dat nodig heeft. De wijk kent veel alleenstaanden, die af en toe hun thuis even willen ontvluchten. Hen biedt Jaap graag een stukje veiligheid en geborgenheid, zodat zij even onder de mensen kunnen zijn. Dat is ook reden geweest om Happy Hour te starten, vertelt hij: “Zo kunnen mensen met een kleinere portemonnee, ook een gezellig momentje in de week hebben”. De Pub ontvangt graag bezoekers van jong tot oud. Er staat een pooltafel en er is een dartbord, waar ook jongeren graag gebruik van maken. Jaap ziet wel dat sommige jongeren meer drugs gebruiken dan vroeger, “Het is makkelijker te verkrijgen voor de gewone man tegenwoordig, dan vroeger”, zegt hij. Het valt hem op dat een glaasje bier of wijn niet voldoende lijkt te zijn om de avond te laten slagen voor ze. Hij gaat daar zonder moeite over in gesprek met verslavingsgevoelige mensen, ook als het bijvoorbeeld gokken betreft. De regel bij The Pub is dat er niet wordt gedeald en niet gebruikt, maar alles voorkomen is lastig. Dat vindt hij minder leuk aan het vak, dat je daar alert op moet blijven.

Jaap heeft een geslaagde dag als hij het zelf ook gezellig heeft gehad en een mooie omzet heeft gedraaid. Dat vindt hij de uitdaging in het ondernemen. Hij heeft altijd iets gedaan wat hij leuk vindt.. “Als je doet wat je leuk vindt, heb je de meeste kans van slagen,“ geeft hij zijn kinderen mee.

Wat onze wijk betreft hoopt Jaap dat we elkaar een beetje in het oog houden, net als in een dorp. Daarmee doelt hij vooral op de alleenstaanden in de wijk. De wijk kan volgens hem verbeteren in de bereikbaarheid van informatie, lang niet iedereen is digitaal handig. Verder heeft hij een oproep: Hij zoekt een dojo locatie voor David Chung, een vaste plek waar jongeren gedisciplineerd kunnen trainen, douchen en een drankje kunnen drinken. Heeft u een tip? Laat het ons weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of vertel het direct aan Jaap.
We wensen Jaap Buijs succes en veel nieuwe ontmoetingen in The Pub.

Jaap Buijs 002

We gaan weer toneelspelen!

“Mogen we nog een keer aan de rekken hangen?” was een van de meest gehoorde vragen bij het Schouwburgbezoek ‘achter de schermen’ afgelopen 17 november. Technicus Frans liet zien hoe alles (licht, geluid, schermen) op het podium werkt.
Dit bezoek was een opstapje en eerste kennismaking met de kindertoneelgroep, een initiatief van Celine Talens van Schouwburg Amstelveen. En nu weten we het zeker: met dit team kunnen en willen we aan de slag! We gaan weer werken aan een toneelstuk! Ineke Liberg, Muriël Amsterdam en Jolanda de Bock, vrijwilligers voor de kindertoneelgroep, gaan ons daarbij helpen!

Het begon allemaal in een gesprek met Sahra Awad en Nora Fakirni, waarin de wens van vluchtelingenkinderen geuit werd, om meer contact te hebben met andere kinderen en leuke dingen te doen.
“Door drama leer je jezelf en de ander beter kennen” had Soha ooit gezegd, een zin die me bij is gebleven. Met haar waren veel mensen het erover eens dat dramalessen en samenwerken aan een toneelstuk heel verbindend is.
Onder deze mensen ook Marion Gulpers, Luc Upson de cultuurcoach, collega’s van Participe Amstelland (met name Floor Kuiper en stagiair Marijn Keizer) en zo vonden we Lydia Looije bereid om dramalessen te geven aan een prachtig stel kinderen. Hans Zwaan en Mieke Regelink maakten de eerste bijeenkomst tot een feest door respectievelijk de foto’s te maken en de verkleedspullen te verzorgen voor een fotoshoot.
Financiële ondersteuning kwam van AmstelIdee, de gemeente Amstelveen en Platform Keizer Karelpark.
De rest is geschiedenis?
Nee! Want we gaan door. Celine Talens van Schouwburg Amstelveen nodigde de kids uit voor een kijkje achter de coulissen en we hebben vrijwilligers gevonden om dit prachtige project voort te zetten. 7 November beginnen we weer aan een nieuw hoofdstuk.

Toneellessen kinderen 9-12 jaar
Iedere dinsdag 16.00-17.30 uur
Locatie: MOC, Lindenlaan 75
Start: dinsdag 7 november
Kosten: geen
Opgeven: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

schouwburgbezoek-9
schouwburgbezoek-4blurred
schouwburgbezoek-6blurred

Najaarsconcert Amstelveens Symfonie Orkest

Het AmSO speelt beroemde muziekstukken

Het AmSO voert Mozarts meest bewonderde werk op! Iedereen zal de openingsmelodie van de Symfonie nr. 40 wel herkennen. De symfonie ontlokt bij toehoorders allerlei commentaar variërend van ‘Griekse lichtheid’ tot ‘tragische emoties’. Maar iedereen is het eens is dat het een onuitwisbare indruk achterlaat. Het programma wordt vervolgd door Vincent Kalk -een 16-jarige talentvolle cellist- die Glazounovs Chant du Ménestrel zal spelen, een topstuk uit de romantiek, met daarna het energieke Allegro Appassionato van Saint-Saëns. Vervolgens brengen de blazers van het AmSO de originele klanken van de Suite Persane van Caplet ten gehore, waarna de strijkers de ontroerende Serenade voor strijkers van Elgar spelen. Het orkest sluit tenslotte af met de populaire en swingende Hongaarse dans nr. 1 van Brahms.

Vrijdag 24 november 2023, 20:00 uur in de Paaskerk, Augustinuspark 1, Amstelveen

Zondag 26 November 2023, 15:00 uur in de Broeker Kerk, Kerkplein 13, Broek in Waterland

Programma:

Mozart – Symfonie nr. 40 in g-min., KV 550

Glazounov – Chant du Ménestrel op. 71

Saint-Saëns – Allegro Appassionato, op. 43

Pauze

Caplet – Suite Persane

Elgar – Serenade voor strijkorkest op. 20

Brahms – Hongaarse Dans nr. 1, WoO 1

Solist: Vincent Kalk, cello

Dirigent: Yvonne de Winter

Kaartjes: www.amso-orkest.com (€17,50; kind onder 17jr. €10)

Interview met wijkbewoner Bernadette Bakker

Iedere maand trekt Hans Zwaan met zijn camera er op uit om een wijkbewoner te fotograferen bij zijn/haar lievelingsplek. Deze keer is het de beurt aan de sportieve Bernadette Bakker.
Bernadette is een geboren Amstelveense. Ze heeft in verschillende wijken van Amstelveen gewoond. Bernadette woont nu al bijna weer 10 jaar in een 3 kamer appartement op Lindenpark.

Buren: Bernadette is heel blij met haar woning. Ze heeft een goed contact met de buren. De buren zijn gezellig en behulpzaam. Het is ook een prettige buurt om te wonen.” Ik heb van alles in de buurt, de tandarts, de huisarts en winkels. Ook ga ik naar het MOC voor een cursus tekenen en schilderen”.

Bezige bij: Bernadette heeft een actief leven. Ze doet vrijwilligers werk bij de Luwte en het Poppentheater. Thuis schildert en tekent ze. Maakt ook zelf kaarten. Een keer per maand gaat ze naar activiteiten van de Zonnebloem afdeling jong Amsterdam. Bernadette zwemt één per week in de Meerkamp. Alsof dat nog niet genoeg is, doet ze ook aan framerunnen.

Framerunnen: Bernadette haar favoriete plek is bij de atletiek vereniging de Startbaan. Hier traint ze iedere donderdagavond met haar framerunner. Ze is de gemeente dankbaar, dat ze haar de framerunner in bruikleen hebben gegeven. Ze loopt ook wedstrijden. Op de foto ( nr 3) doet Bernadette mee aan de clubkampioenschappen.
Bernadette zegt over het framerunnen:”Het is goed voor mijn lichaam en het geeft rust in mijn hoofd. Daarnaast is het ook gezellig met de andere framerunners”.

Bankjes: Bernadette zou graag wat meer bankjes in de buurt willen hebben. Wandelen in de buurt wil ze graag doen, maar ze redt het nu niet. De huidige bankjes staan te ver uit elkaar. Meer bankjes maakt de buurt toegankelijker voor mensen, met fysieke problemen.

hans Zwaan Bernadettte Bakker 002

Buurtverbindingsbankje is geopend!

Op de Kastanjelaan heeft men op Burendag de officiële opening van het Buurtverbindingsbankje gevierd. Wethouder Marijn van Ballegooijen en Gerda van de Mije waren aanwezig om dit feestelijke moment mee te vieren. Er was een grote opkomst, geweldige sfeer, prachtige gesprekken en er waren blije gezichten te zien van jong en oud.

bankje-7
bankje-6
bankje-5
bankje-4
bankje-3
bankje-2
bankje-1

 

International womens table

It seems to be an activity most women would like to repeat, not once a year but more often: beiing together in a creative surroundig, paint a bit, talk a bit and have a coffee together.
Like last year during the ‘Week van de ontmoeting, also this year the SAKB culture center hosted this international activity.
Lilian had prepared some inspirations based on the fall to come. She had leaves in all colours and explained some techniques.’
Not only creativity is important. Meeting other women in the same ‘not in my country’ position seemed tob e attractive. Especially a meeting where people from different countries (Italy, Serbia, Japan, Korea, Bulgaria, Turkey, Spain, India, USA) are involved.

Want to join? Want to learn more?
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 0623537389

Enjoy the pictures made at the meeting here

IWM-handan-eva
IWM-12
IWM-10
IWM-9
IWM-6
IWM-5
IWM-4

BuentingSport bestaat 70 jaar, feest bij het familiebedrijf

Het familiebedrijf BuentingSport in Amstelveen bestaat al sinds 1953 en viert in oktober het 70-jarige bestaan. Inmiddels staat Carrol Buenting, de dochter van de oprichters, aan het roer van deze gezellige en kleinschalige sportschool. Niet alleen haar moeder Elly is nog nauw betrokken, ook dochters Robin (20) en Jamie (16) werken inmiddels een aantal uren mee in het bedrijf.
Een rijke geschiedenis
BuentingSport kent een rijke geschiedenis. Oprichter Cees L. Buenting begon in Amstelveen als zwemleraar, maar vanwege zijn passie voor sport was hij op zoek naar een klein zaaltje om sportlessen te geven. Deze vond hij, vlak bij het toenmalige zwembad aan de Badlaan in Amstelveen. Cees L. Buenting begon in 1953 met boksen, yoga, badminton, zwangerschaps- en kleutergymnastiek, judo en jiu - jitsu. Uiteindelijk werd de zaal aan de Badlaan te klein. In 1968 verhuisden ze naar een nieuw pand aan de Acacialaan in Amstelveen zuid, waar BuentingSport tot de dag van vandaag te vinden is.
Kleinschaligheid als kracht
‘Een kleinschalige sportschool zien we natuurlijk steeds minder in Amstelveen. Het zijn vooral de grote sportscholen die overheersen’, vertelt Carrol. ‘Wij vinden het bij BuentingSport heel erg belangrijk om persoonlijk te blijven. Zodat we mensen bij naam kennen en ze goed kunnen begeleiden. Naast een gym, creëren we graag een verenigingsgevoel voor alle leeftijden.’
Sociale aspect en ongedwongen sfeer
Zodra je de sportschool binnenstapt, merk je het gelijk. Hier komt men naast het sporten ook voor het sociale aspect. Bij BuentingSport heerst een gemoedelijke en ongedwongen sfeer, zijn er geen wachtrijen voor de fitnesstoestellen en zijn de (kort lopende) abonnementen flexibel aan te passen. Zij gaan voor kleinschaligheid en sporten in een gezellige en ontspannen sfeer. Na het sporten wordt er vaak afgesloten met een heerlijk kopje koffie. De uitnodigende bank met boeken en tijdschriften zit na een groepsles regelmatig vol en creëert de huiselijke sfeer. En dat werkt. ‘We hebben leden die al 40 jaar lid zijn” vertelt Elly trots.
Gezelligste sportschool
Ze noemen zich niet voor niets de gezelligste sportschool van Amstelveen. De sportschool is in trek bij een breed publiek. Van 80-plussers die al jaren komen sporten tot kleine kids (vanaf 4 jaar) en de jeugd die verschillende lessen kan volgen. Van generatie tot generatie zijn ze hier te vinden.
Grootste aanbod lessen voor de jeugd
BuentingSport heeft als enige sportschool in Amstelveen het meeste aanbod jeugdsporten onder 1 dak. De helft van de leden is dan ook onder de 18 jaar. Van breakdance, streetdance en hiphop tot judo, jiu- jitsu en kickboksen. Judo (vanaf 4 jaar) blijft populair, maar het laatste jaar is onder de jeugd (van 12 tot 15 jaar) tienerfitness nu ook erg populair. Iedere dag is er een uur tienerfitness onder begeleiding van 1 van de fitnessinstructeurs. ‘Gymmen is op dit moment erg populair onder de jeugd’, vertelt Carrol.
Probeer gratis proeflessen, voor jeugd en volwassenen
‘Met BuentingSport hebben we iets unieks neergezet’, vervolgt Carrol. ‘Tegenwoordig heb je veel sporten apart. Een yogastudio, een boksschool, een fitnesscentrum. Hier hebben we verschillende activiteiten gebundeld op een plek. Alle lezers zijn welkom om gratis verschillende lessen te proberen. Ook heeft BuentingSport als enige sportschool de “niet goed, geld terug garantie”. Ben je lid geworden dan kan je binnen 30 dagen je abonnement per direct stop zetten als blijkt dat je toch niet de juiste keuze hebt gemaakt. Je krijgt dan gewoon je geld terug. ‘Want ze streven naar super blije leden. Iedere dag weer’, aldus Carrol.

BuentingSport team Amstelveenz

BuentingSport
Acacialaan 18
1185 RE Amstelveen
020 641 4729
www.buenting.nl

Verslag van cultuurreporter Romana

“Het gebeurt allemaal op zondag 27 augustus, een belangrijke dag voor Max Verstappen….
Ondanks een zware bui begonnen mensen uit de buurt langzaamaan te komen. Sommige buren namen ook wat lekkers mee.
Om 15 uur begonnen eerste muzikanten op te treden.
Het podium stond helemaal klaar voor het eerste bijzondere optreden van twee getalenteerde 13 jarige meiden: Evelina en Oxana. Ze lieten prachtige zang horen.
Het volgende muziekstuk speelde een andere bewoner van onze wijk, drummer Jens van de band Pholexia (insta @pholexiaband of luister op Spotify) met zijn docent van de muziekschool. Jens is 22 en studeert muziek in Berlijn.
Een grote en gezellige culturele bijdrage was het optreden van een danseres van Bollywood dansschool in Amstelveen die het hele vrouwelijke publiek aansprak, de dames met een heer van de buurt gingen enthousiast meedansen!
Daarna volgde het optreden van een jongerenband onder begeleiding van Simon Lutz.
Het laatste optreden was van een jazzband waar Simon zelf in heeft gespeeld.

Het was een gezellige dag en zeker voor herhaling vatbaar.
Simon wil het volgend jaar graag weer organiseren, met nog meer muziek en nog meer publiek!

Cultuurreporter Romana

IMG4194
IMG4185
IMG4168
IMG4161

Creatief Leven – een uitweg uit eenzaamheid – start 10 oktober!

Het is bijna zo ver, de eerste gratis cursus tegen eenzaamheid in Amstelveen start binnenkort!
Is tien je geluksgetal? Dinsdag 10/10 om 10.00 uur in het MOC, voor iedereen vanaf 18 jaar die te maken heeft met eenzaamheid en hieraan iets wil doen. Je verbindt je aan acht bijeenkomsten.
“ Iedereen voelt zich wel eens eenzaam. Of je nu jong, oud, arm of rijk bent. Eenzaamheid kan een probleem worden als het langer duurt. Dan kun je het vaak niet meer zelf oplossen. Daarom organiseert Participe, als partner van Better Together Amstelveen, een cursus Creatief Leven. De cursus leert je hoe je andere mensen leert kennen die bij jou passen, en waar je die kunt vinden.”

Informeer of er nog plek is bij Caron 06 – 23 53 73 89/ Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Cursusdata
• Dinsdag 10 oktober 2023
• Dinsdag 17 oktober 2023
• Dinsdag 24 oktober 2023
• Dinsdag 31 oktober 2023
• Dinsdag 7 november 2023
• Dinsdag 14 november 2023
• Dinsdag 21 november 2023
• Dinsdag 28 november 2023

Tijd - van 10.00 uur tot 12.30 uur inclusief lunch
Locatie - MOC gebouw Lindenlaan 75 Amstelveen
Kosten – € 20 eenmalig (voor koffie/thee/lunch)
Maximaal aantal deelnemers – 12

De landelijk erkende cursus Creatief Leven is ontwikkeld door Jeannette Rijks, pionier en expert in de aanpak van eenzaamheid. Deze cursus wordt gegeven door Annette Gijsman, gecertificeerd trainer.

Nieuwe bewoner gezocht voor het Thuishuis!

Wat en voor wie is het Thuishuis
Het Thuishuis Amstelveen bestaat uit 7 appartementen
met een gezamenlijke woonkamer, keuken, hobbyruimte en terras, waar alleenstaande senioren vanaf 60 jaar met elkaar samenwonen.
De afzonderlijke appartementen van ca. 40 m2 hebben een eigen woon- en slaapkamer, badkamer en kleine pantry.

Waar is het Thuishuis
Het Thuishuis Amstelveen bevindt zich in de wijk Keizer Karelpark aan de Lindenlaan, midden in een groene woonwijk met op loopafstand een winkelstrip aan de Van der Hooplaan. Tegenover het Thuishuis zijn verschillende winkels waaronder een supermarkt. Openbaar vervoer bevindt zich op loopafstand.

Interesse?
U kunt contact opnemen met 020-6430453 of 06-38606626 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Thuishuis Amstelveen Nog 1 appartement vrij 002

Steekie en zo

Aan het Hueseplein zit 'Steekie & zo', beter bekend misschien als het 'handwerkwinkeltje van het Rode Kruis'.
Steekie & zo’ is een handwerkcafé én handwerkwinkel. Gedreven door vrijwilligers. Samen handwerken en het ambacht doorgeven staat er centraal. En wat we maken verkopen we ook nog eens in ons eigen winkeltje! Van handdoek tot muts, van kaart tot knuffel, van vest tot pannenlap. En nog veel, veel meer. Kom gerust eens kijken! Elke woensdag en donderdag van 9 tot 12 en elke eerste zaterdag van de maand van 10 tot 14. De opbrengsten van de verkoop van onze handwerkproducten vloeien geheel terug naar de gemeenschap. Wij worden gesteund in onze activiteiten door de gemeente Amstelveen en het Rode Kruis, afdeling Amstelveen. Sinds 2008 vinden we namelijk onderdak in het Rode Kruisgebouw.
Ons team bestaat uit Truus, Tineke en Fia. Zij zijn al jaren de drijvende krachten achter de verkoop in het winkeltje en op braderieën. Ook faciliteren zij het handwerkcafé elke woensdag en donderdag. Zij doen dit uiteraard niet alleen. Zonder bijvoorbeeld de gebouwbeheerder, diverse chauffeurs en thuishandwerksters zou Steekie & zo nergens zijn!
We zien u graag binnenkort in café of winkel.
Hueseplein 15
www.handwerkeninamstelveen.nl

Foto bij Steekie zo 002

Wijkbewoner in beeld: Richard Schulte

Iedere maand trekt Hans Zwaan met zijn camera er op uit om een wijkbewoner te fotograferen bij zijn/haar lievelingsplek. Deze keer is het de beurt aan de vriendelijke Richard Schulte (60)

Richard Schulte woont al vanaf zijn 22e jaar in Amstelveen. Hij heeft eerst op Uilenstede gewoond. Hij woonde daar met veel plezier: “Maar iedereen werd elk jaar jonger (studenten) en ik werd ouder. De coronaperiode was voor mij een eenzame periode daar.”
Gelukkig kreeg Richard zo’n 2 ½ jaar geleden het aanbod voor een senioren woning in het Thuishuis op Lindenpark. In het begin vond Richard de sociale controle lastig, hij was gewend op zichzelf te zijn. Nu vindt Richard het zeer prettig dat er interactie is met medebewoners (ze kunnen een keuken en een huiskamer delen.)

Diversiteit: Het is leuk wonen in deze buurt. Richard vindt de diversiteit in de wijk heel fijn, zoveel verschillende culturen en leeftijden.

Eenzaamheid: Richard vindt het belangrijk om te verbinden en connecties te maken. Richard weet wat eenzaamheid is. Hij wil graag anderen informeren, hoe je eenzaamheid kan voorkomen en hoe je met eenzaamheid kan omgaan. Als vrijwilliger bij team ED werkt hij mee aan verschillende activiteiten om mensen te verbinden.

Strijken: Richard houdt van kleding. Hij heeft een kledingkast waar je u tegen zegt. “Probleem is, dat ik niet goed kan strijken. Voor mij is de Ziezo rijg- en strijkwinkel een bijzondere plek in de wijk.” Richard laat daar zijn broeken en overhemden strijken. De eigenaresse is een heel aardige vrouw. Zij levert altijd goed werk af tegen een redelijke prijs. En ze is altijd bereid tot een praatje met Richard.

Horeca: Wat voor Richard de wijk nog beter zou maken, is meer betaalbare horeca in de wijk. Plekken waar mensen elkaar laagdrempelig kunnen ontmoeten.

wijkbewoner in beeld Richard Schulte 002

Simon LUTZ - Trompettist & docent van tienerbands & bigbands

Op een prachtige zonnige dag heb ik in de ochtend bij Colijn een leuk interview gehad met Simon Lutz, voorzitter docentenvereniging van Stichting ‘Het Muziekpakhuis’.

Simon geeft sinds 1993 les in het Muziekpakhuis. Eerst als trompetdocent en daarna ook als bandcoach voor Bigbands, Salsabands en Rock- en Popbands.

Hij heeft generaties jonge muzikanten opgeleid, velen van hen spelen inmiddels in bands in en om Amsterdam.

Hij is mede-auteur van de muziekboeken ‘The Swinging Beginning’ en ‘Keep on Swinging’, waaruit inmiddels in het binnen- en buitenland door duizenden beginnende blazers is gespeeld.

Foto simon lutz

“ Ik was 23 toen ik naar Nederland ben gekomen. In mijn geboorteland Switzerland, was ik gelukkig en was ik bezig met muziek. Ik ging voor 1 jaar naar de ‘Schweitzer Jazz School’ maar de culturele scene in Zwitserland is beperkt. In het jazzwereldje daar kende ik al iedereen en ik wilde iets anders van de wereld ontdekken dan alleen Switzerland. Een van mijn vrienden was al een tijdje in Nederland, hij zei: “Kom naar Amsterdam.”

Dat heb ik gedaan en ik werd aangenomen bij de jazz afdeling van het conservatorium.

Ik heb altijd heel veel opgetreden met de Quarteto Jazzband, onder mijn naam.

Toen kwam Salsa heel erg op. Ik richtte een salsaband op die ‘Jasmin y las siete potencias’ heette. Overal werd salsa gespeeld, vooral naar Amsterdam kwamen veel mensen salsa dansen.

In de school Het Muziekpakhuis waar ik toen ben begonnen ben ik gebleven.

Momenteel specialiseer ik mij als bandleider, dirigent en arrangeur.”

Simon heeft zelf in talloze bands gespeeld, onder andere bij ‘Ayakata’, ‘De Kuni Kids’, ‘Salsa de Amsterdam’, ‘Las Siete Potencias’, ‘The Seven Souls’ en de Bigband van het Sweelinck Conservatorium.

Op 27 augustus heeft hij met nog twee andere Buurdames een muziekfeest georganiseerd waar een paar muzikanten hebben opgetreden. Volgende maand ga ik graag met jullie de ervaringen delen van het eerste muziekfeest op de Hortensialaan.

Ontmoetingstafels KKP

De traditie van de ontmoetingstafels, ooit begonnen in KKP, wordt voortgezet dit jaar! Een aantal mooie gelegenheden om met een van de wijkcoaches, meerdere wijkbewoners en andere gasten rond de tafel te zitten om iets te doen, te bespreken of gewoon kennis te maken.

PUB-TAFEL – Bij café de Pub, Lindenlaan 372 staat een tafel ter beschikking voor een gesprek met wijkregisseur Amber van Paassen (gemeente Amstelveen) en een wijkcoach.

Datum: ma. 2 oktober

Tijd: 12.00-13.00 uur incl. koffie/thee

DIALOOGTAFEL – onder leiding van senior trainer Marjan Soudant, spreken we volgens de methode van Socratische gespreksvoering met elkaar over ‘Wat betekent aansluiting bij anderen voor jou?’

Datum: di. 3 oktober

Tijd 15.00 – 16.30 uur incl. koffie/thee

Locatie: aparte ruimte in het MOC, Lindenlaan 75

ONTMOETINGSTAFEL – Leefstijl en gezondheid, wat doet dat met je?  

Onder begeleiding van de ervaren fysio- en psychosomatisch therapeut Roy Rutgers,

samen met een schoonheidsspecialist Livia Fedeles en Shiatsu therapeut Stanley Sie bespreken we vragen als: wat is gezondheid eigenlijk? Helpt bewegen bij welzijn? Is er verbinding tussen welzijn en pijn? Komt u ons ontmoeten, meepraten en genieten van een gezonde snack? Er is plek aan tafel voor 6 personen. Aanmelden bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Datum: vrijdag 29 september

Tijd: 12.00 uur – 13.30 uur.

Locatie: Paramedisch centrum Augustinus, Augustinuspark 4

CREATIEVE TAFEL – In de inspirerende omgeving van Ateliers 2005, tijdens het ED atelier. Met creatieve middelen geef je uitdrukking aan wat vriendschap voor jou betekent. Het ED atelier is de plek bij uitstek waar ieder zichzelf mag zijn.

Datum: di 3 oktober

Tijd 13.00-15.00 uur, incl. koffie/thee Inloop vanaf 12.45

Locatie: Ateliers 2005, Farmanlaan 4 (bovenste bel).

INTERNATIONALE TAFEL – SAKB en Participe herhalen het succesrecept van vorig jaar: in een heerlijke atelierruimte liggen spullen klaar om te tekenen of te schilderen. Niets hoeft, alles kan.

De gesprekken die tijdens en na het tekenen gevoerd werden waren heerlijk!

Datum: do. 28 september

Tijd: 14.00-15.30 uur

Locatie: SAKB Kunstlokaal, Ouderkerkerlaan Aanmelden (gratis) mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ondernemer in de wijk Jillz KDV

Deze maand een interview met Patricia van Ophemert, niet alleen ondernemer in KKP, maar ook bewoner van onze wijk.

 Jillz foto 2

“Het was eigenlijk best een spontane actie”

Patricia is eigenaar van Jillz kinderdagverblijf aan de Lindenlaan, met een 2e locatie op de Benderslaan, in de basisschool het Palet. Jillz bestaat nu 14 jaar en is opgericht uit een persoonlijke behoefte van Patricia als jonge moeder, op zoek naar betere kinderopvang.

Patricia werkte vijftien jaar geleden als chemisch analist bij de Vrije Universiteit en had moeite om een opvangplek te vinden voor haar pasgeboren dochter Jill. Pas twee weken voor het eind van haar verlof vond zij een plekje in de buurt van haar werk. Na wat vervelende ervaringen met deze opvang dacht Patricia: “Dat moet toch beter kunnen”, en zo geschiedde. Zij ontdekte dat het pand op de hoek van de Lindenlaan leeg kwam te staan en trok haar stoute schoenen aan om te vragen of zij hier een opvang mocht beginnen. De verhuurder ging akkoord. Na vele avonden voorbereiding en met een vergunning van de gemeente op zak, kon het avontuur van start. “Het was eigenlijk best een spontane actie”, zegt Patricia. “Ik had er niet lang over nagedacht wat het allemaal inhield om een kinderdagverblijf te starten. Die naïviteit heeft ervoor gezorgd dat ik heb doorgezet. Als ik had geweten wat er op mij af zou komen, zou ik er misschien niet aan begonnen zijn“. Haar ervaring met protocollen schrijven en leiding geven kwamen goed van pas. Ook de wens om het anders te willen doen voor haar dochter gaf haar veel motivatie. Een vriendin uit de jeugdzorg adviseerde haar bij het pedagogisch beleidsplan en voor ze het wist zaten de inschrijvingen al vol, voordat Jillz Kinderdagverblijf geopend was.

Dat Patricia bevlogen is en van werken houdt, blijkt wel uit haar werkschema van die tijd. “Dat waren nog eens tropenjaren”, zoals ze het zelf noemt. Ze werkte in de ochtend bij de VU en in de middag en avond aan de onderneming. Omdat Patricia het goed wilde doen, is ze bewust met een klein groepje kinderen begonnen. Al snel werd het een groep van zestien kinderen en vijf jaar geleden startte een tweede groep van vijftien kinderen. Op de vraag wat

Jillz Kinderdagverblijf onderscheidt van andere opvanglocaties, antwoordt Patricia dat bij Jillz het persoonlijke contact en de kleinschaligheid hoog in het vaandel staan. Zij doet nog steeds zelf de intake en de rondleiding met nieuwe ouders. Ook heeft Jillz meer personeel op de groepen staan dan vereist is. Het ‘maakt haar dag’, wanneer zij op een van de locaties langs komt en blije kindjes enthousiast naar haar zwaaien en haar naam roepen. Voor Patricia zit de uitdaging van het ondernemen in de veelzijdigheid van de werkzaamheden: naast de dagelijkse administratieve-, ouder en/personeelstaken van het kinderdagverblijf, onderhoudt ze zelf de website, schrijft zij protocollen en organiseert zij studiedagen voor personeel. Zij heeft een niet alleen een sterk team opgebouwd, samen hebben ze gestalte gegeven aan een fijne plek voor kinderen. Ook geniet ze ervan om stagiaires te zien groeien in hun rol en goed opgeleide collega’s te worden. De vrijheid die het ondernemen met zich meebrengt waardeert ze enorm. Daardoor kon zij eerder tijd maken voor schooluitjes met haar dochter. Maar de allerbelangrijkste motivatie om te ondernemen blijft voor haar het welzijn van de kindjes en het contact met de ouders.

Als wijkbewoner van Keizer Karelpark doet Patricia graag alles op de fiets en ziet zo veel van de wijk. Aan het eind van de dag geniet ze ervan om lekker rustig in de voortuin te zitten in de avondzon. Graag zou ze wat meer prullenbakken zien in de wijk, het liefst met deksel, zodat vogels het afval er niet uit pikken. Vooral bij het schoolplein zouden deksels op de prullenbakken moeten zitten. Ook is Patricia van mening dat er te weinig te doen is voor jongeren in onze wijk. Daar ligt een uitdaging voor ons als wijkteam, samen met de jongeren in de wijk.

Patricia gaat alvast nadenken over een mooi feest voor het vijftienjarig jubileum van Jillz Kinderdagverblijf volgend jaar. We wensen haar heel veel plezier en succes met haar mooie onderneming.

Kent u een ondernemer in de wijk met een mooi verhaal, of heeft u/heb jij ideeën voor de jongeren in onze wijk? Schroom niet en laat het ons weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..