Stichting Oude Geleerd Jong Gedaan (OGJG) laat jonge wetenschappers in spe colleges verzorgen aan senioren. Participe heeft ze weten te strikken voor een reeks van vier colleges van elk een uur in het MOC-gebouw.
Collegereeks:
Biologie van klimaatverandering; het leven in een veranderende omgeving
Door: Arthur Bijl, student filosofie en biologie
De reeks bestaat uit vier op zichzelf staande colleges.
- Het eerste college heeft de titel 'Verandert het klimaat?' We nemen de basis van mens veroorzaakte klimaatverandering onder de loep en sluiten af met een mythe die verteld wordt over klimaatverandering. Vragen die aan bod komen zijn: Wat is het klimaat? Verandert het? Waardoor? Merken we er iets van? Als voorbeeld zullen we naar onze ervaringen in Nederland kijken.
- Tijdens het tweede college, 'Wat kunnen planten en dieren ons vertellen over het klimaat?', neem ik u mee naar de Nederlandse lente met de pimpelmees, de korstmossen opmars, jaarringen van bomen en de koolstofatomen in bomen en koralen. Zijn er veranderingen te zien in deze voorbeelden? En wat zijn de oorzaken daarvan? En hoe staat het met de ijsbeer?
- Het derde college, genaamd 'Problemen in het planten en dierenrijk', richt zich op de nare gevolgen van klimaatverandering. Uitstervingen, koraal dat verbleekt en toegenomen concurrentie. Welke invasieve soorten hebben wij in Nederland? Zijn er al uitgestorven dier- en plantensoorten door klimaatverandering? Merken wij als mensen dit ook?
- In het laatste college, 'Oplossingen', bespreken we de verschillende manieren waarop biologie of biotechnologie kan helpen om de gevaren van klimaatverandering tegen te gaan. Zo komen we aardappels tegen welke bestand zijn tegen zilte grond, planten we bomen en voeren we plankton. Hoeveel helpen deze oplossingen? Kunnen wij zelf ook oplossingen uit de biologie toepassen? En wat zijn de kosten?