Ondernemer in de wijk: Jaap Buijs

Jaap Buijs is de eigenaar van het enige café in de wijk Keizer Karel park: café The Pub.
Als caféhouder hoort en ziet hij veel van wat mensen in de wijk bezig houdt. Hij is van mening dat een café eigenaar een sociale rol heeft en een luisterend oor kan bieden.

Jaaps roots liggen in Keizer Karelpark, op de Zwingliweg. Zijn jeugdjaren vulde hij met buiten voetballen en af en toe een frietje eten bij de snackbar die nu mister ED heet en bij The Pub hoort.
Jaap begon zijn carrière als beroepsmilitair bij de koninklijke marechaussee. Hij nam zijn werk serieus, maar na ruim 5 jaar had hij genoeg gezien.
Op zoek naar een nieuwe uitdaging belandde hij in Spanje. ‘Toeval bestaat niet’ zegt men en zo kwam Jaap al zoekende naar werk in Spanje een dame uit Amstelveen tegen. Haar man, eigenaar van drie discotheken, was op zoek naar een DJ. Bij deze, gevonden! Jaaps hobby was namelijk plaatjes draaien, en nu kon hij van zijn hobby zijn werk maken. Een nieuwe carrière was geboren en wel in Spanje.
Na 3 jaar draaien, vinyl verkopen en een teruglopende dollar, begon hij zijn vrienden uit Nederland te missen en keerde hij terug naar Amstelveen. Zittend aan de bar van The Pub ontmoette hij iemand die personeel zocht in de schoonmaakbranche op Schiphol. Jaap, niet bang om de handen uit de mouwen te steken, zei hij gelijk ja en begon onderaan de ladder in het bedrijf. Al spoedig werd hij voorman en daarna planner van 150 man. Dat Jaap van aanpakken weet, blijkt ook uit het feit dat hij naast deze baan om half vijf ’s ochtend begon met schoonmaken in The Pub. In zijn vrije uurtjes haalde hij zijn middenstandsdiploma en café-vakbekwaamheid. Alsof het in de sterren geschreven stond, zocht The Pub kort daarna een barkeeper met de juiste horeca papieren.
De papieren had hij dus en het lijntje met The Pub was er, hij was dus ‘the perfect man for the job’. Na twee jaar werken in loondienst, startte hij meerdere eigen horeca gelegenheden in de omgeving en werd hij mede eigenaar van The Pub.
Sinds 2018 is Jaap de officiële eigenaar. Hij zag potentie in de zaak en heeft ervan gemaakt wat hij voor ogen had: een café voor jong en oud.

Jaap omschrijft zichzelf als allrounder, hij weet van alles wat en houdt van de diversiteit tussen mensen. Op die manier heeft hij zijn weg gevonden in de horeca, zegt hij. Jaap is van mening dat je als café eigenaar een sociale rol hebt. Je bent gastheer voor de mensen en moet open staan voor hen. Zeker wanneer het wat minder druk is in de zaak, vindt hij het belangrijk aandacht te besteden aan zijn klanten. Hij probeert daarbij een luisterend oor te bieden aan iedereen die dat nodig heeft. De wijk kent veel alleenstaanden, die af en toe hun thuis even willen ontvluchten. Hen biedt Jaap graag een stukje veiligheid en geborgenheid, zodat zij even onder de mensen kunnen zijn. Dat is ook reden geweest om Happy Hour te starten, vertelt hij: “Zo kunnen mensen met een kleinere portemonnee, ook een gezellig momentje in de week hebben”. De Pub ontvangt graag bezoekers van jong tot oud. Er staat een pooltafel en er is een dartbord, waar ook jongeren graag gebruik van maken. Jaap ziet wel dat sommige jongeren meer drugs gebruiken dan vroeger, “Het is makkelijker te verkrijgen voor de gewone man tegenwoordig, dan vroeger”, zegt hij. Het valt hem op dat een glaasje bier of wijn niet voldoende lijkt te zijn om de avond te laten slagen voor ze. Hij gaat daar zonder moeite over in gesprek met verslavingsgevoelige mensen, ook als het bijvoorbeeld gokken betreft. De regel bij The Pub is dat er niet wordt gedeald en niet gebruikt, maar alles voorkomen is lastig. Dat vindt hij minder leuk aan het vak, dat je daar alert op moet blijven.

Jaap heeft een geslaagde dag als hij het zelf ook gezellig heeft gehad en een mooie omzet heeft gedraaid. Dat vindt hij de uitdaging in het ondernemen. Hij heeft altijd iets gedaan wat hij leuk vindt.. “Als je doet wat je leuk vindt, heb je de meeste kans van slagen,“ geeft hij zijn kinderen mee.

Wat onze wijk betreft hoopt Jaap dat we elkaar een beetje in het oog houden, net als in een dorp. Daarmee doelt hij vooral op de alleenstaanden in de wijk. De wijk kan volgens hem verbeteren in de bereikbaarheid van informatie, lang niet iedereen is digitaal handig. Verder heeft hij een oproep: Hij zoekt een dojo locatie voor David Chung, een vaste plek waar jongeren gedisciplineerd kunnen trainen, douchen en een drankje kunnen drinken. Heeft u een tip? Laat het ons weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of vertel het direct aan Jaap.
We wensen Jaap Buijs succes en veel nieuwe ontmoetingen in The Pub.

Jaap Buijs 002