Simon LUTZ - Trompettist & docent van tienerbands & bigbands

Op een prachtige zonnige dag heb ik in de ochtend bij Colijn een leuk interview gehad met Simon Lutz, voorzitter docentenvereniging van Stichting ‘Het Muziekpakhuis’.

Simon geeft sinds 1993 les in het Muziekpakhuis. Eerst als trompetdocent en daarna ook als bandcoach voor Bigbands, Salsabands en Rock- en Popbands.

Hij heeft generaties jonge muzikanten opgeleid, velen van hen spelen inmiddels in bands in en om Amsterdam.

Hij is mede-auteur van de muziekboeken ‘The Swinging Beginning’ en ‘Keep on Swinging’, waaruit inmiddels in het binnen- en buitenland door duizenden beginnende blazers is gespeeld.

Foto simon lutz

“ Ik was 23 toen ik naar Nederland ben gekomen. In mijn geboorteland Switzerland, was ik gelukkig en was ik bezig met muziek. Ik ging voor 1 jaar naar de ‘Schweitzer Jazz School’ maar de culturele scene in Zwitserland is beperkt. In het jazzwereldje daar kende ik al iedereen en ik wilde iets anders van de wereld ontdekken dan alleen Switzerland. Een van mijn vrienden was al een tijdje in Nederland, hij zei: “Kom naar Amsterdam.”

Dat heb ik gedaan en ik werd aangenomen bij de jazz afdeling van het conservatorium.

Ik heb altijd heel veel opgetreden met de Quarteto Jazzband, onder mijn naam.

Toen kwam Salsa heel erg op. Ik richtte een salsaband op die ‘Jasmin y las siete potencias’ heette. Overal werd salsa gespeeld, vooral naar Amsterdam kwamen veel mensen salsa dansen.

In de school Het Muziekpakhuis waar ik toen ben begonnen ben ik gebleven.

Momenteel specialiseer ik mij als bandleider, dirigent en arrangeur.”

Simon heeft zelf in talloze bands gespeeld, onder andere bij ‘Ayakata’, ‘De Kuni Kids’, ‘Salsa de Amsterdam’, ‘Las Siete Potencias’, ‘The Seven Souls’ en de Bigband van het Sweelinck Conservatorium.

Op 27 augustus heeft hij met nog twee andere Buurdames een muziekfeest georganiseerd waar een paar muzikanten hebben opgetreden. Volgende maand ga ik graag met jullie de ervaringen delen van het eerste muziekfeest op de Hortensialaan.