Ondernemer in de wijk Jillz KDV

Deze maand een interview met Patricia van Ophemert, niet alleen ondernemer in KKP, maar ook bewoner van onze wijk.

 Jillz foto 2

“Het was eigenlijk best een spontane actie”

Patricia is eigenaar van Jillz kinderdagverblijf aan de Lindenlaan, met een 2e locatie op de Benderslaan, in de basisschool het Palet. Jillz bestaat nu 14 jaar en is opgericht uit een persoonlijke behoefte van Patricia als jonge moeder, op zoek naar betere kinderopvang.

Patricia werkte vijftien jaar geleden als chemisch analist bij de Vrije Universiteit en had moeite om een opvangplek te vinden voor haar pasgeboren dochter Jill. Pas twee weken voor het eind van haar verlof vond zij een plekje in de buurt van haar werk. Na wat vervelende ervaringen met deze opvang dacht Patricia: “Dat moet toch beter kunnen”, en zo geschiedde. Zij ontdekte dat het pand op de hoek van de Lindenlaan leeg kwam te staan en trok haar stoute schoenen aan om te vragen of zij hier een opvang mocht beginnen. De verhuurder ging akkoord. Na vele avonden voorbereiding en met een vergunning van de gemeente op zak, kon het avontuur van start. “Het was eigenlijk best een spontane actie”, zegt Patricia. “Ik had er niet lang over nagedacht wat het allemaal inhield om een kinderdagverblijf te starten. Die naïviteit heeft ervoor gezorgd dat ik heb doorgezet. Als ik had geweten wat er op mij af zou komen, zou ik er misschien niet aan begonnen zijn“. Haar ervaring met protocollen schrijven en leiding geven kwamen goed van pas. Ook de wens om het anders te willen doen voor haar dochter gaf haar veel motivatie. Een vriendin uit de jeugdzorg adviseerde haar bij het pedagogisch beleidsplan en voor ze het wist zaten de inschrijvingen al vol, voordat Jillz Kinderdagverblijf geopend was.

Dat Patricia bevlogen is en van werken houdt, blijkt wel uit haar werkschema van die tijd. “Dat waren nog eens tropenjaren”, zoals ze het zelf noemt. Ze werkte in de ochtend bij de VU en in de middag en avond aan de onderneming. Omdat Patricia het goed wilde doen, is ze bewust met een klein groepje kinderen begonnen. Al snel werd het een groep van zestien kinderen en vijf jaar geleden startte een tweede groep van vijftien kinderen. Op de vraag wat

Jillz Kinderdagverblijf onderscheidt van andere opvanglocaties, antwoordt Patricia dat bij Jillz het persoonlijke contact en de kleinschaligheid hoog in het vaandel staan. Zij doet nog steeds zelf de intake en de rondleiding met nieuwe ouders. Ook heeft Jillz meer personeel op de groepen staan dan vereist is. Het ‘maakt haar dag’, wanneer zij op een van de locaties langs komt en blije kindjes enthousiast naar haar zwaaien en haar naam roepen. Voor Patricia zit de uitdaging van het ondernemen in de veelzijdigheid van de werkzaamheden: naast de dagelijkse administratieve-, ouder en/personeelstaken van het kinderdagverblijf, onderhoudt ze zelf de website, schrijft zij protocollen en organiseert zij studiedagen voor personeel. Zij heeft een niet alleen een sterk team opgebouwd, samen hebben ze gestalte gegeven aan een fijne plek voor kinderen. Ook geniet ze ervan om stagiaires te zien groeien in hun rol en goed opgeleide collega’s te worden. De vrijheid die het ondernemen met zich meebrengt waardeert ze enorm. Daardoor kon zij eerder tijd maken voor schooluitjes met haar dochter. Maar de allerbelangrijkste motivatie om te ondernemen blijft voor haar het welzijn van de kindjes en het contact met de ouders.

Als wijkbewoner van Keizer Karelpark doet Patricia graag alles op de fiets en ziet zo veel van de wijk. Aan het eind van de dag geniet ze ervan om lekker rustig in de voortuin te zitten in de avondzon. Graag zou ze wat meer prullenbakken zien in de wijk, het liefst met deksel, zodat vogels het afval er niet uit pikken. Vooral bij het schoolplein zouden deksels op de prullenbakken moeten zitten. Ook is Patricia van mening dat er te weinig te doen is voor jongeren in onze wijk. Daar ligt een uitdaging voor ons als wijkteam, samen met de jongeren in de wijk.

Patricia gaat alvast nadenken over een mooi feest voor het vijftienjarig jubileum van Jillz Kinderdagverblijf volgend jaar. We wensen haar heel veel plezier en succes met haar mooie onderneming.

Kent u een ondernemer in de wijk met een mooi verhaal, of heeft u/heb jij ideeën voor de jongeren in onze wijk? Schroom niet en laat het ons weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..